Engelsiz Üniversite: OMÜ « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Engelsiz Üniversite: OMÜ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) 40. KURULUŞ YILI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA ÖĞRENCİLERE VE VATANDAŞLARA HİZMET SUNACAK OLAN ‘ENGELSİZ KÜTÜPHANE’NİN AÇILIŞI YAPILDI. AÇILIŞ TÖRENİNE KATILAN DİZİ OYUNCUSU ERKAN PETEKKAYA, SAMSUN VALİSİ İBRAHİM ŞAHİN İLE SOHBET ETTİ.

Bu haber 30 Mart 2015 - 16:05 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 40. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında öğrencilere ve vatandaşlara hizmet sunacak olan ‘Engelsiz Kütüphane’nin açılışını yaptı.

Açılışa; sevilen dizi oyuncusu Erkan Petekkaya, Samsun Valisi İbrahim Şahin, OMÜ Rektör’ü Prof. Dr. Hüseyin Akan, AK Parti Milletvekili aday adayı görme engelli Kenan Önalan, öğretim görevlileri ve görme engelli öğrenciler katıldı.

“KÜTÜPHANEDE GÖRDÜKLERİMDEN ÇOK ETKİLENDİM”

‘Engelsiz Kütüphane’ açılışına katılan Erkan Petekkaya, “Kütüphanede gördüklerimden çok etkilendim. Dilerim ülkenin her yerine bu tür hizmetler, bu tür teknolojiler yayılır. Çünkü gerçekten birçok engelli dostumuz, arkadaşımız, kardeşimiz var. Onlar da sağlıklı, huzurlu, mutlu bir hayatı hak ediyorlar. Böyle bir çalışmayı başlattığı için Rektörüme saygılarımı sunuyorum” dedi.

“FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ!”

Açılışla ilgili değerlendirmede bulunan Vali İbrahim Şahin, “Bu yıl OMÜ’nün 40. kuruluş yılı. Yıl dönüm etkinlikleri içerisinde kütüphaneyi kazandırdılar. Gerçekten çok önemli ben Rektörümü kutluyorum. Çünkü gerek görme engelliler gerek işitme engelliler ile ilgili epeyce kafa yormuş kafa yormuş bir insan olarak burada yapılmış çalışmalardan oldukça etkilendim. Erkan beyin buraya gelmesi, engelli kardeşlerimizle bir araya gelmesi, onlarla söyleşi yapıyor olması bizim içinde önemli. Çünkü farkındalığı oluşturmak çok önemli. Burada yapılan çalışmanın önemi özellikle görme ve işitme engelli kardeşlerimizin bolca vakti var fakat onların materyalleri yoktu. Görme engellilerin girl alfabesiyle, daktiloyla en azından bir kitabın bir eserin dökümünün alınması önemli çünkü onları okuyabilecekler. Kütüphanede bolca materyal oluşmuş onları da kullanabilecekler. Türkiye de bir iki üniversite bu çalışmayı yaptı ama Anadolu’da bu tarz bir çalışmayı OMÜ’nin yapması gurur kaynağımız oldu” şeklinde konuştu.

“BİLGİYE KOLAYLIKLA ULAŞMALARINI SAĞLIYORUZ”

“Herhangi bir engeli bulunan bütün öğrencilerimizin hatta tüm vatandaşlarımızın eğitim alma özgürlüğünü sağlama yolunda gayretler gösteriyoruz” diyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Akan, “Bu çalışmalarla engelli öğrencilerimizin üniversite içinde hem rahat dolaşabilmeleri hem de istediği bilgiye kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyoruz. Üniversitemiz eskiden beri bu konularla ilgili çalışmaları var. Türkiye’de ilk olarak bizim üniversitemizde uluslararası işaret dili eğitimi ve dersi var” ifadelerini kullandı.

ÖMÜ Engelsiz Kütüphane’sinde herhangi bir metni gril alfabesine dönüştüren gril yazıcısı, 2 adet seslendirme cihazı, seslendirme cihazlarının birinde 9 ayrı dilden bay-bayan seçenekleri ile seslendirme yapan bir cihaz, engelli ile karşılıklı iletişimi sağlamak için indüksiyon cihazı bulunmakta.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.