“İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ ŞART!” « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

“İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ ŞART!”

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, inşaat sektöründeki sıkıntıları gazetemizle paylaştı.

Bu haber 01 Haziran 2016 - 19:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, inşaat sektöründeki sıkıntıları gazetemizle paylaştı.  Ekonominin lokomotifi olan sektördeki sıkıntıların aşılması için Devlet Bankalarının kapılarını müteahhitlere açması gerektiğini savunan Özcan “Devletin bu konuda kesinlikle tedbir alması ve bu sektörü desteklemesi lazım. Yoksa ki bu sıkıntılar devam edecektir. Bu bir domino taşı etkisi yaratacaktır. Sektör çok geniş bir alana yayılmışken sonuçları da o nispette çok ağır olacaktır.” dedi

 

Güneydoğudaki yaşanan terör olayları ve bölgede gelişen olaylar Türkiye ekonomisini son aylarda olumsuz etkilerken, başta küçük esnaf olmak üzere her kesim kendi çapında sıkıntılar yaşıyor. Hükümetin kurulması ile birlikte yeniden piyasalarda bir canlanma beklenirken, piyasalardaki ekonomik durgunluk, özellikle son altı aydır inşaat sektöründeki durgunluk gözden kaçmıyor.

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, bu konuda devlete büyük görev düştüğünü belirtirken, özellikle devlet Bankalarının sektöre destek vermesi gerektiğini savundu.

Devletin iştiraki olan Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank gibi bankaların çok ciddi miktarlarda karlar açıkladığını, bu bankaların müteahhitlerle ve inşaat yapan firmalarla kredili çalışmadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Ekonomi gündeme geldiği zaman ekonominin lokomotifi İnşaat sektörü olarak gösterilir. Bu durum Karabük içinde böyle,  ülke içinde böyle, her yerde de böyle. Ekonominin lokomotifi İnşaat sektörüyken, ülke için inşaat sektörü bu kadar önemli iken, bu devlet bankaları müteahhitlerle ve inşaat yapan firmalarla kredili çalışmıyorlar, neden?  Riskli grupta gördükleri için. Dolayısıyla, devlet bankaları bu suretle sektörü özel bankalara itiyor. Bu Bankaların menşeleri hep yabancı. Bizim doğuda yürüttüğümüz bir savaş var. Bu savaş hem fiziken hem de ekonomik olarak yapılan bir savaş. Diğer taraftan da etrafımızı düşmanlar sarmış,  dostumuz olan ülke sayısı da çok az. Sürekli batı ile mücadelemiz var. Biz devlet olarak bu sektörü ayakta tutmak yerine devlet bankaları varken müteahhitlerimizi özel bankaların eline bırakıyoruz. Özel Bankalar sektörle ve ekonomi ile istedikleri gibi oynayabiliyorlar. Dolayısıyla devlet bankalarının bu sektörlere kredi limitlerini artırmaları gerekiyor. Bakıldığı zaman bir tezatlık oluyor. Ekonomi önemli, inşaat bizim için önemli, ülkenin lokomotifi inşaat ama devlet bankaları müteahhitlik ve inşaat sektörüne kredi vermiyor. Sektörün önünü açmıyor. Dolayısıyla da Ülkenin lokomotifi ve geleceği olan bu sektörü özel bankaların eline bırakıyoruz. Özel bankaların sahipleri kimlerse veya merkezleri hangi ülkelerse sektörün ve ekonominin geleceğini bu insanların ellerine bırakıyoruz. Devletin bu konuda kesinlikle tedbir alması ve bu sektörü desteklemesi lazım. Yoksa ki bu sıkıntılar devam edecektir. Bu bir domino taşı etkisi yaratacaktır. Sektör çok geniş bir alana yayılmışken sonuçları da o nispette çok ağır olacaktır. Onun dışında konut kredileri kar payı ve faiz oranları çok önemli. Bu hareketleri de devlet bankalarından bekliyoruz. Devletin bu konuda tedbir alması ve ekonomiyi canlandırması gerekiyor”

TOKİ LÜKS KONUT YAPMAMALI

Ülke genelinde birçok yatırıma imza atan TOKİ’nin sektörü nasıl etkilediğine dair sorumuzu ise Özcan “  TOKİ konusu Ülkenin bir sorunu olmuş durumda. TOKİ bir fon kuruluşudur. İhtiyaç sahiplerine inşaat yapılırken diğer taraftan da lüks konutlara girmesi sektörü fazlasıyla etkilemektedir. TOKİ finansmanını başka bir şekilde sağlayabilir, ihtiyaç sahiplerine konut yapabilir ama diğer tüketiciye hitap eden lüks konutlar yapması doğru değil. TOKİ bu manada işten çekilmesi gerekiyor. TOKİ’nin üst gelir grubuna konut yapması yanlış” diye cevapladı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

2 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
ahmet zorlu2 Haziran 2016 / 12:37Yanıtla

tuncay bey önce kendi bölgesinin sıkıntılarıyla uğrassa daha iyi olur filyos limanı gibi

mehmet5 Haziran 2016 / 02:01Yanıtla

Tso başkanına göre inşaat sektörü heryerde lokomotif sektörmüş. Almanya bize 3+1 daire ihraç ederek kalkındı sanıyor heralde. Particilik yaparken ülkeye pembe tabloları neye dayanarak çizdi o ayrı mesele. Neresinden tutsan elinde kalıyor başkan.