Samsunlu İş Adamlarına ‘Halka Arz’ Anlatıldı « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Samsunlu İş Adamlarına ‘Halka Arz’ Anlatıldı

BORSA İSTANBUL A.Ş. PAZARLAMA VE SATIŞ DİREKTÖRÜ SERHAT GÖRGÜN…

Bu haber 28 Mart 2015 - 12:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO), Borsa İstanbul A.Ş. ve Strateji Denetim Danışmanlık Şirketi işbirliği ile düzenlenen toplantıda, Samsunlu iş adamlarına, “Halka Arz ve Borsa İstanbul’un Sunduğu Fırsatlar” tanıtıldı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Borsa İstanbul A.Ş. ve Strateji Denetim Danışmanlık Şirketi işbirliği ile düzenlenen, “Halka Arz ve Borsa İstanbul’un Sunduğu Fırsatlar” konulu toplantı, Hampton by Hilton Samsun’da düzenlendi. Toplantıya, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Samsun’un önde gelen firmaların sahipleri ve yöneticileri katıldı.

FİNANS KAYNAĞINA ERİŞİMİN EN İYİ YÖNTEMİ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, bir işletmenin halka arz edilebilir hale gelmesinin, kurumsallaştığına ve şeffaflaştığı anlamına geldiğini söyledi. Günümüz işletmelerin en büyük probleminin finansman kaynağına erişimi olduğunu kaydeden Başkan Murzioğlu, “Halka arz yöntemi, faizsiz finans kaynağına erişimin en iyi yöntemidir. Geçtiğimiz yıl ilk şirketimizin borsaya kote olması gururunu yaşadık. İnanıyorum ki bu salonda bu süreci başarıyla yönetecek şirketlerimiz var. Bu zor bir süreç, bir takım gerekleri yerine getirmeniz gerekiyor. Şüphesiz sağlanan bu kriterler şirketlerin sürdürülebilirliğine de katkı sağlıyor. Organizasyonumuzun şirketlerimizi bu sürece dahil olma hususunda motive edeceğine inanıyorum” dedi.

BORSA İSTANBUL HER FİRMA İÇİN BİR FIRSAT

Ardından söz alan Borsa İstanbul A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktörü Serhat Görgün, halka arz, pazarlar ve alternatif finansman araçları konularında iş adamlarını bilgilendirdi. Borsa İstanbul A.Ş.’nin her büyüklükteki firmanın halka açılması için bir fırsat sunduğunu söyledi. Borsa İstanbul’un dönüşüm sürecinden bahseden Görgün, “2012 yılının nisan ayında Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan bir değişikle beraber Türkiye’deki üç tane borsa bir araya gelerek Borsa İstanbul kuruldu. Borsa İstanbul nispeten daha özerk bir statüde, farklı ortaklık yapılarına da açık bir şekilde teşekkül etti. Halka arz, sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan yapılan genel bir çağrıyı ve bu çağrının devamında gerçekleştirilen pay satışı olarak tanımlanmaktadır. Halka açılma sürecinde şirketler için en zor aşama karar aşamasıdır. Halka açılmaya karar verildikten sonraki aşamalar daha kolaydır. Bir şirketi halka arz kararı vermeye yönlendiren birbirinden farklı koşullar bulunmaktadır. Halka arzın ilk akla gelen avantajı finansmana erişim mekanizması sunmasıdır. Şirketler halka açılmak ve paylarının organize bir pazarda işlem görmesini sağlamak suretiyle her şeyden önce önemli bir finansman kaynağından yararlanırlar. Firmaların öz kaynaklarını güçlendirmede halka arz önemli bir mekanizmadır. Halka arzdan gelecek sermayeyle şirketin büyümesini, şirketin yeni yatırımlarını hataya geçirmek mümkündür. Halka arz ayrıca, kurumsallaşmaya giden yolda bir rehberdir. Halka arz ayrıca, sürdürülebilirliği de temin etmektedir. Halka arz ayrıca, iç ve dış müşterilere imaj sağlamaktadır. Umuyorum ki, önümüzdeki sene Samsun’dan ikinci, üçüncü, dördüncü şirketleri borsamızda görelim ve bir sonraki sene de inşallah Samsun Şehir Endeksi diye bir endeks yayınlayalım” diye konuştu.

ULUSOY DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

Ardından ise, Borsa İstanbul A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktör Yardımcısı Mert Süzgen, sermaye piyasası aracı ihracı yoluyla şirketlerimizin yakalayabileceği imkanlar, Borsa İstanbul’da bulunan pazarlar, halka arz için 5 neden, halka arz süreçleri ve halka arzın şirketlere katkıları konusunda bir sunum yaptı. Daha da, Borsa İstanbul’da ilk işlem gören Samsun şirketi olan Ulusoy Un A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy, halka arz tecrübelerini davetlilerle paylaştı. Halka arzla her şeyin şeffaflaştığını belirten Ulusoy, “Halka arz süreci tabi ki kolay değil. 2008 yılında kurumsallaşma çalışmalarına başladık. O zaman ki hedefimiz bağımsız denetim yapılabilir bir şirket olabilmekti. Bu da kolay olmuyor. Bağımsız denetim artık gelebilir dememiz sadece üç sene sürdü. 2012 yılında bağımsız denetimi gerçekleştirdik. 2014 yılının kasım ayında halka arza gittik. Eğer aklınızda halka arz fikri beş yıl sonrası için bile varsa, mutlaka şimdiden bağımsız denetiminizi cebinize koyun. Halka arzla birlikte öz kaynağımızda artış oldu. Şirketimizin bilinirliği, tanınırlığı yükseldi. Müşteriler ve tedarikçiler nezdinde itibarımız daha da arttı. Şirketin sürdürülebilirliği ve istikrarlı seyrinin öne plana çıkması, risk yönetiminin ve risk anlayışının daha çok gelişmesi sağlandı. Kolay bir süreçten geçmedik ama her yönden şirketimize avantaj getirdi” şeklinde konuştu.

Toplantı, Strateji Denetim Danışmanlık Genel Müdürü Taner Taşkaya’nın, “Halka arza hazırlık sürecinde danışmanlık hizmetlerinin rolü” konusunda yaptığı sunumdan sonra sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.