Vergide yeni beyan sistemi başladı « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Vergide yeni beyan sistemi başladı

1.5 milyon kişiyi ilgilendiren vergide yeni beyan sistemi dün devreye girdi.

Bu haber 02 Mart 2016 - 9:48 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Dün itibarıyla vergi beyannamesi internet ortamından verilebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı ”Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile vergi dairesine gidilmeden internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’nin kapsamı genişletildi. Mükellefler, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiç bir zahmete katlanmadan, kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecekler.

Söz konusu sistemle artık ilgili alanlardaki vergi hesaplamaları otomatik olarak yapılabilecek. Sistemden yurt dışında yaşayan vatandaşlarında yararlanabileceği belirtildi.Yeni sistem ile  vatandaşlar, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek, beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecekler.

İNTERNETTEN BEYANNAME NASIL VERİLECEK?

Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi, internet ortamında yansıtılacak. Beyanname kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettirilecek.Sistemde kullanılan bilgiler, kira geliri elde eden kişilere ilişkin MERNİS, banka, tapu, sigortaşirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanına aktarılan bilgilerden oluşacak.Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmayacak. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız verilecek. Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebilecek.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının ”www.gib.gov.tr” adlı internet adresinden ulaşılabilecek.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.