20.Yüzyıldan Bir Alperen Geçti Dünyamızdan: Fethi Gemuhluoğlu « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

20.Yüzyıldan Bir Alperen Geçti Dünyamızdan: Fethi Gemuhluoğlu

Bu haber 26 Aralık 2014 - 18:16 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Üniversitemiz ve Karabük Valiliği organizasyonluğunda, İlahiyat Kulübü tarafından düzenlenen, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Eriş, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Derman, Mimar Sinan Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten ’in katılımıyla, ‘20. Yüzyıldan Bir Alperen Geçti Dünyamızdan: Fethi Gemuhluoğlu’ konulu program gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Karabük Valisi Orhan Alimoğlu ve eşi, İl Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever ve eşi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Kadı, Dekanlarımız, Müdürlerimiz Akademik, İdari Personel ve öğrencilerimiz katıldı.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmur Yücer; “ Sayın Valim, İl Emniyet Müdürüm, Rektör Yardımcım, Dekanlarım, Daire Başkanlarım, değerli misafirler ve öğrencilerimiz hepiniz hoş geldiniz. Fethi Gemuhluoğlu’nu anlatırken Hekimoğlu İsmail; ‘Kitap gibi bir adamdı. Onu okuyanlar devleşiyordu.’ , Hilmi Yavuz; ‘Onun söz ile sema yaptığın’ söylerken, şimdiki Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı ise; ‘Sürgünde kurulmuş bir Osmanlı Divanı olarak’ tanımlıyor. Cahit Zarifoğlu; ‘Tek başına adeta bir okuldu.’, İsmet Özel; ‘Bize kendi kuşağı içinde en sağlam çizgiyi aktarabilen biriydi.’ diyerek üstadı tanımlamaktadırlar. ”dedi ve katılımcılara teşekkür etti.

Programda ilk olarak katılımcılara Fethi Gemuhluoğlu’nun hayatından kesitler sunan kısa film izletildi.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Eriş ’in moderatörlüğünde gerçekleşen programda katılımcıları selamlayarak; “Fethi Gemuhluoğlu’nu anlatabilmek çok kolay değil, yaşadığı zaman dilimini yakından tanımak gerekir. Geldiği zaman diliminde tek yönlü yetiştirme hedefi dışında bir şey görülmüyordu. 20.yy da bir alperen olmayı istedi. Fethi Gemuhluoğlu’nu anlamak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda 1950 yıllara ve bugünlere gelişteki zeminini tanımaktır. İnsana güç katan bir alperendi. Fethi Gemuhluoğlu sevdiklerinin yanında olmasını isterdi. Türkçeye çok hakimdi. ‘Kendisine dost olmayanlar gayrıya dost olamazlar, kendileriyle barışık olmayanlar gayrılarıyla barışa varamazlar. Dünya dostluk üzerine halk edilmiştir. ’derdi. Dostluk menşei Anadolu ile bütünleşmişti. 1960’lı yıllarda ‘Çocuklar için cebinizde kalan son lira ile simit alıp karnınızı doyuracağınıza onunla bir filme tiyatroya gidiniz’ ve ‘Ben şimdiye kadar herkese bir evliya adamı gibi davranırdım ve hiçbir zararını görmedim ve her şey gönülde cereyan ediyor ve insanlar biz zannediyoruz ki hali cimadan doğuyorlar. İnsanlar hali cimadan doğmuyorlar insanları gönül döllüyor, gönül çocukları onun için kardeş olmaktan bel evladır.’ diyerek Fethi Gemuhluoğlu ile ilgili bilgiler verdi

Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Derman; “Fethi Bey çok zati bir kişi, insanı çarpan bir tiptir. 5 Ekim 1977 yılında vefat etmiştir. Sözünü derecesine göre çok yumuşak kullanırdı, farklı insanlarla görüşürdü ’ diyerek Fethi Gemuhluoğlu ile ilgili anılarını paylaştı.

Mimar Sinan Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten; “ Alperen Anadolu topraklarında hayatını İslam medeniyetini kurmaya adamış adamdır. Anadolu toprağında İslam Medeniyetini filizlendiren kişidir. Balkanlar’dan Bosna’ya, Avrupa’ya yayılan Osmanlı Medeniyet tasavvufudur. Fethi Gemuhluoğlu bir medeniyet kurucusu, devam ettiricisi, bir alperendir. Fethi Gemuhluoğlu medeniyeti tazarrunun 20.yy da yine bu topraklarda yeniden dirilişinin bir temsilcisidir. Fethi Gemuhluoğlu hikmet sahibiydi muhabbetliydi, çok mütevaziydi tevazuunu ifşa etmezdi. Bu tevazuunun nerden geldiğini insanlara bırakırdı.” diyerek Fethi Gemuhluoğlu ile yaşadıkları hatıralardan kesitleri karşılıklı konuşma ile katılımcılara aktardı.

Programın sonunda, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Metin Eriş, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Derman ve Mimar Sinan Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten’ e günün anısına teşekkür ederek belgelerini takdim etti ve program sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.