630 Yıl Öncesinin Mimarisi Görenleri Büyülüyor « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

630 Yıl Öncesinin Mimarisi Görenleri Büyülüyor

BOLU’DA BULUNAN TARİHİ YILDIRIM BAYEZİT CAMİİ’NİN 630 YILDIR DÖNEN DENGE SÜTUNLARI GÖRENLERİ BÜYÜLÜYOR. CAMİNİN DENGESİ VE TEMELİNDE YAŞANABİLECEK KAYMALAR SÜTUNLAR SAYESİNDE KONTROL EDİLİYOR.

Bu haber 09 Şubat 2015 - 13:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Bolu’da bulunan tarihi Yıldırım Bayezit Camii’nin 630 yıldır dönen denge sütunları görenleri büyülüyor. Caminin dengesi ve temelinde yaşanabilecek kaymalar sütunlar sayesinde kontrol ediliyor.

Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan cami 1382 yılında Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmış. Caminin en büyük özellikleri ise mihrabın her iki tarafında dönen sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor. 1891 yılında yanan cami 1899 yılında yeniden yaptırılmış fakat sütunların orijinalliği hiç bozulmamış.

1993 yılından bu yana Yıldırım Bayezit Camii’nde görev yapan İmam Harun Kalaycı, “Cami Yıldırım Beyazit zamanında yapılmış. Caminin son hali 1901 yılında Abdülhamid Han zamanında restore edilmiş. Cami büyük depremler görmüş ancak orijinalliği hiç bozulmamış. Mihrabın iki tarafında bulunan denge sütunları hala çalışıyor. Zaten bunlar çalışmadığı zaman bu caminin temelinde bir sorun var demektir. Bunu zaten cemaatte merak ediyor. Gelen turistler ve bunu duyanlar merak ediyorlar, bakıyorlar. Biz size anlattığımız gibi onlara da anlatıyoruz. Cami birçok deprem atlatmış, ama orijinaline uygun bir şekilde restore edilmiş, restore sırasında bu sütunlar hiç zarar görmemiş” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.