Alaplı, Nahiye oluşunun 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla belgelendi « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Alaplı, Nahiye oluşunun 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla belgelendi

Bu haber 17 Şubat 2017 - 15:36 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Alaplı İMKB Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş, Alaplı tarihine ışık tutacak belgeleri derleyip kitap haline getirdi. Akbaş, baskıya hazır hale getirdiği bilgi ve belgelerin bir kısmını , ziyaret ettiği Belediye Başkanı Nuri Tekin’e çerçeveleterek hediye etti.
‘Alaplı tarihinde “Mustafa Kemal” imzası’
Alaplı’nın, Cumhuriyetimizin kurucusu ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal’in imzasıyla, 27 Mayıs 1930’da nahiye olduğu belgeyle ispatlandı.
Alaplı Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş, 3 yıl süren bir çalışmanın ardından Alaplı’nın tarihini kitaplaştıracak bir esere imza attı. Baskıya hazır hale getirdiği eserle birlikte Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’i ziyaret eden Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş, bilinenin aksine Alaplı’nın 1927 yılında değil 27 Mayıs 1930 yılında Başvekil İsmet İnönü ile Dahiliye Vekili Şükrü Kaya’nın kararı ve Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal’in onayıyla nahiye olduğunu belgeyle tespit ettiğini bildirdi. Akbaş, Alaplı’nın nahiye yapıldığını gösteren üç imzalı belgenin bir örneğini çerçeveli olarak Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’e hediye etti. Akbaş, ayrıca Belediye Başkanı Nuri Tekin’in babası Seçkin Tekin’in Alaplı Belediye Başkanı seçildiğine dair yerel gazete küpürünü de yine çerçeveli bir şekilde Başkan Tekin’e hediye etti.
Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş, Alaplı’nın tarihinin yer aldığı bir eserin olmayışından esinlenerek, doğup büyüdüğü Alaplı’nın tarihini araştırmaya karar verdiğini belirterek, “Ben aslen Kırşehir’in Kaman ilçesindenim. Ancak, babam Erdemir emeklisi ve yaklaşık 40 yıldır Alaplı’da yaşıyoruz. Doğup büyüdüğüm, doyduğum, ekmeğini yediğim Alaplı’ya aidiyet borcumu ödemek için 2013 yılında Alaplı tarihiyle ilgili geniş kapsamlı bir araştırmaya başladım. Osmanlı arşivlerini ve çeşitli kaynakları da inceledim ve 3 yılın sonunda eserimi baskıya hazır hale getirdim. Eserimiz yakında baskıya girecek ve kitap haline geldiğinde Alaplı’ya güzel bir eser bırakmış olacağız. Araştırmalarımız sırasında, yazılı eserlerde genellikle Ereğli tarihinin içinde verilen Alaplı tarihiyle ilgili bilinmeyen , yanlış bilinen tarihsel verilere ulaştık. Mesela, o dönem Ereğli kazasına bağlı bir köy olan Alaplı 1927 yılında değil, Çaycuma kazasına bağlı Başviran Köyü ile birlikte 27 Mayıs 1930 yılında Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla nahiye yapılmış. Yine araştırmalarımızda , Alaplı’ya yerleşen ilk Türk boylarının bilinen aksine daha iç kesimlerde çok daha önceden yerleştiğini tespit ettik. Bu eser Alaplı’nın tarihine ışık tutacak“ dedi.
Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin de, Tarih öğretmeni Burhan Akbaş’ı bu çalışmasından dolayı kutlayarak teşekkür etti. Alaplı’nın kalıcı bir tarihi esere sahip olmasının ilçenin geleceği açısından da çok önemli olduğunu belirten Başkan Tekin, “Biz de bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Alaplı’nın bu tür çalışmalara ihtiyacı var“ dedi.
Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş’ın ziyaretine Alaplı İMKB Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ayhan Türkoğlu ile emekli öğretmenler Hasan Demir ve Hasan Kalender de eşlik etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.