Dr. Demir: “Verem Tedavisi Olmasına Rağmen Önemli Hastalıklar Arasında” « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Dr. Demir: “Verem Tedavisi Olmasına Rağmen Önemli Hastalıklar Arasında”

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Demir, Verem hastalığıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Demir, verem mikrobunun tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğunu söyledi. Dr. Demir, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “1950’li yıllarda ülkemizde tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alan verem bugün 10’cu sırada yerini korumaktadır. Her yıl 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta, 1,7 milyon insan ölmektedir. Dünya nüfusunun üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Tüberküloz 2014 Raporuna göre, 2013 yılında 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon TBC’den ölüm olduğu hesaplanmıştır. Dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ SIRALANDI

Hastalığın belirtileri ile ilgili bilgi veren Dr. Demir, şunları söyledi: “Üç haftayı geçen inatçı öksürük, belli bir neden olmaksızın kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi alışılmışın üzerinde yorgunluk, sağlıksız hissetme, öksürükle birlikte kan gelmesi gibi belirtiler görülür. Kişinin tüberküloz olduğu ancak vücut örneklerinde balgam, idrar, mide sıvısı, BOS, plevra periton sıvısı gösterilmesiyle söylenebilir. Alınan doku biyopsilerinde vereme özgü değişikliklerin izlenmesiyle de tanı konabilir. Aktif hastalığı olanlarla yakın temasta bulunanlar, birlikte yaşayanlara PPD testi yapılır. PPD testi, Tbc basilini alıp almadığımızı gösterir, ancak hastalığı göstermez. Testin (+) çıkması, hastalık yönünden araştırmayı gerektirir.”

“CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU”

Hastalıktan korunmanın yollarını da sıralayan Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Verem hastalığı dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Her ne kadar artık eskisi gibi ciddi bir ölüm nedeni olmasa da hastalık kontrolü çabalarının azaldığı ülkelerde, özellikle AIDS hastalığının da yaygınlaşmasıyla görülme sıklığında artma gözlenmektedir. Korunma yöntemlerinin başında, hastaların erken tanısı, hızlı, etkin biçimde tedavisi ve hasta kişiden sağlam kişiye bulaşma yollarının engellenmesi gelir. Hastalığın, toplu taşıma araçlarını kullanmakla veya günlük işlerle uğraşırken bulaşma riski yok gibidir. Veremli çocukların hastalığı yayma olasılığı çok düşüktür. İlimizde BCG verem aşısı verem savaş dispanseri ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. BCG aşısı, çocuklarda kanla yayılan ve beyin zarını tutan (menenjit) tüberküloz gibi ciddi hastalıkları önler. Ancak, erişkinlerde hastalık için koruyucu değildir.”
Bu Fotoğraf kez görüntülenmiştir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

BU AY ÇOK OKUNANLAR