Tokat’ın Zile ilçesinde Kınalı Ali’nin torunları başlarına kına yakılarak Çanakkale’ye uğurlandı.
Tokat’ın Zile ilçesinde Kaymakamlık, Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğü organizesinde “Zileli Kınalı Ali’nin torunları Çanakkale’ye gidiyor” başlığı altında öğrenciler Çanakkale’ye yolcu edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde düzenlenen törende Çanakkale Savaşları’na katılan 100 yıl önceki gibi asker kıyafetlerini giyen öğrencilere Zile Belediyesi mehteran ekibi mini bir konser verdi. Daha sonra programa katılanlar Kınalı Ali’nin anıtı önüne kadar ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyüş yaptı. Burada bir konuşma yapan Çanakkale Kahramanı Kınalı Ali’nin torunu Ali Kınalı, Türk Bayrağı’nın hepimizin olduğunu ifade ederek, “Bu vatan, bayrak kadar başka kıymetli servetimiz olamaz. Her zaman vatan uğruna ölmeye hazırız” dedi.
Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ise Alevi’si ile Sünni’si ile Türk’ü ile Kürt’ü ile bu ülke için canlarını verdiklerini ifade ederek, “Bu özgür bir vatanda al yıldızlı bayrağın altında birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyorsak bunun bedelini Çanakkale’de ödemişizdir. Anadolu topraklarında bizi parçalamak isteyen güçler bu güzel görüntü karşısında hevesleri kursaklarında kalacak. Binlerce yol olduğu gibi Anadolu coğrafyası içerisinde Alevi’si ile Sünni’si ile Türk’ü ile Kürt’ü ile insanlarımız kendisini nasıl hissederse hissetsin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşları olarak birlik ve beraberlik içerisinde yaşayacağız” diye konuştu.
Araştırmacı Yazar Ahmet Divriklioğlu da Kınalı Ali destanını anlattı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ise arzu edilen neslin yetişmesi için bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.
KINALI ALİ’NİN TORUNLARININ BAŞLARINA KINA YAKILDI
Törende Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, Kınalı Ali’nin torunlarının ellerine ve başına kına yaktı. Başkan Vidinel, gelin olacak kıza, gittiği yuvaya kurban olsun diye, kurbanlık koça, Allah’a kurban olsun diye, askere giden yiğitlere, vatan kurban olsun diye kına yaktıklarını söyledi. Çanakkale’ye ilk defa gidecek olan Kınalı Ali’nin memleketi Tokat’ın Zile ilçesindeki öğrenciler ise yaşadıkları sevinç ve gururu dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından 50 öğrenci dualar Çanakkale’ye uğurlandı.
KINALI ALİ DESTANI
Çanakkale Savaşı sırasında Zile’nin Yaylakent köyünden askere giderken annesi tarafından başına kına yakılan Ali’nin komutanı Üsteğmen Faruk cepheye yeni gelen askerleri kontrol ederken saçının ortası sararmış bir çocuk görür. Komutanı Ali’ye “Evladım bu kafanın hali ne?” diye sorar. Ali “Anam cepheye gelirken kına yaktı, komutanım!” der. “Neden?” der komutan. Ali “Bilmiyorum, komutanım.” der. “Peki, gidebilirsin Kınalı Ali” der komutan. O günden sonra herkes ona Kınalı Ali der. Herkes kafasındaki kınayla dalga geçer. Kısa sürede cana yakın ve cesur tavırlarıyla tüm arkadaşlarının sevgisini kazanır. “Kınalı Ali” diye anılan Ali, annesine, “Anne bana kına yaktın. Burada herkes benimle alay eder. Bari küçük kardeşim askere giderken kına yapma ki onunla da alay etmesinler” diyerek mektup gönderir. Kınalı Ali, gönderdiği mektubun cevabı gelmeden şehit olur. Oğlunun şehit olduğundan haberi olmayan anne ise oğluna cevaben yazdığı mektupta, “Bizde 3 şey için kına yakılır; koça kına yakılır Allah’a kurban olsun diye; geline kına yakılır eşine çocuklarına kurban olsun diye; bir de askere gidenlere kına yakılır vatana kurban olsun diye.”