Maraş Dondurmasına Rakip Görele Dondurması Sezonu Açtı « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Maraş Dondurmasına Rakip Görele Dondurması Sezonu Açtı

GEÇMİŞİ YÜZYILALRI BULAN, KIŞIN DAHİ YENİLEBİLME ÖZELLİĞİYLE BİLİNEN GÖRELE DONDURMASI SEZONU AÇTI

Bu haber 16 Nisan 2015 - 16:40 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Giresun’un Görele İlçesi’nde yöreye özgü özelliğiyle, Maraş dondurmasına rakip olan Görele Dondurması sezonu açtı. Süt şeker ve salep karışımıyla yapılan dondurmanın dördüncü kuşak temsilcisi Şenol Avcı, 200 yıllık geçmişi bulunan bir geleneği yaşattıklarını söyledi.

Giresun’un Görele ilçesinde 200 yıldır geleneksel olarak imal edilen Görele dondurması tanıtılmayı bekliyor. Dondurma satıcıları, kendi imalathanelerinde süt ve salepten ürettikleri Görele dondurmasının herkes tarafından beğenildiğini söylüyor. İlçe merkezinde sayısı 100’e ulaşan dondurma satıcıları, ürettikleri dondurmanın tanıtımının yapılmasını istiyor. 35 yıldır dondurmacılık yapan Şenol Avcı, kendi dondurmalarının Kahramanmaraş ve diğer dondurmalardan daha lezzetli olduğunu iddia etti. Avcı “Maraş ve diğer dondurmalara göre bizim dondurmamız daha kolay sindiriliyor ve yemesi de daha kolay. Hatta kışın dahi bademciği rahatsız olan kişiler bile yiyebilmektedir. Dondurmamızı özel kılan yapılışıdır. Katkısında ise süt, şeker, salep ve meyan kökü suyu bulunmaktadır. Yörede herkesin bildiği dondurmamız dışarıdan gelen yabancılarında büyük beğenisini kazanmasına rağmen bizim il sınırları dışına çıkamamış olmamız tanıtım eksikliğindendir” dedi.

Geçmişte kar kullanılarak soğutulan dondurmanın kesin tarihinin bilinmediğini de ifade eden Avcı; “Görele dondurması ilçede bir sektör haline gelmiştir. Geçmişte de böyleymiş. Hatta dondurma için geçmişte kar kuyularına kar taşıyan katırcılar varmış. Bu kar kuyularındaki kar yazın dondurma yapımında kullanılıyormuş. Bugünde bu kar kuyuları hala mevcuttur. Fakat soğutmak için günümüzde buz kullanılmaktadır” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.