Milletvekili Sayısı Hesaplaması Nasıl Yapılır? (Özel Haber) « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

Milletvekili Sayısı Hesaplaması Nasıl Yapılır? (Özel Haber)

Bu haber 06 Haziran 2015 - 0:47 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Milletvekili sayısı hesaplamasının nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Cevabınız evet ise haberimizin devamını lütfen okuyun.

Milletvekili Sayısı hesaplamak için kullanılan sistemin adı D’hondt Sistemi‘dir. Bir hukukçu ve matematikçi olan Victor D’Hondt bu sistemi tasarlarken güçlü ve az parçalı yada tek partili hükümetler kurmaya dönük bir amaç güdüyordu. Bu amacının yanında toplumun azınlıklarının temsilcilerinin ise meclis dışında tutulmasını amaçlıyordu.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 2015 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde partilerin aldıkları toplam oylara göre milletvekili sayısı hesaplanır.

D’Hondt Sisteminde örneğin 2 milletvekili kontenjanı olan Karabük’te %10 barajını geçen partilerin oyları 2 defa matematiksel işleme tabi tutularak her işlemin sonucunda en yüksek oya sahip olan parti, işlemi yapılan sırada ki milletvekilliği hakkını kazanmış olur.

Karabük’te 3 partinin %10 seçim barajını aştığı varsayalım ve A Partisinin aldığı oy 90.000, B Partisinin aldığı oy 55.000 ve C Partisinin aldığı oy 17.000 olsun.

A PartisiB PartisiC PartisiKazanan
1. Milletvekili90.000*55.00017.000A
2. Milletvekili45.00055.000*17.000B

Yukarıda ki tabloda görüldüğü gibi, yapılan hesaplamada A ve B partileri 1’er milletvekili çıkarabiliyor.

PEKİ NASIL  HESAPLADIK?
* 1. Milletvekili: Sandıktan çıkan oy sayıları 1. milletvekili için 1’e bölünür ve en yüksek sonuca sahip parti 1. milletvekilliğini kazanır. Tablomuzda A Partisi 1. milletvekilliğini kazanıyor.
* 2. Milletvekili: 2. adımda bir önceki adımda milletvekilliğini kazanamayan partilerin oyları hiçbir işleme tabi tutulmadan bir alt satıra aynen yazılır. Ancak 1. adımda milletvekilliğini kazanan partinin oyu 2’ye bölünür ve alt satıra yazılır. İşlem sonucunda en yüksek sonuca sahip parti 2. milletvekilliğini kazanmış olur. Yani 2. milletvekilliğini kazanan B partisi oldu.

Eğer 3. bir milletvekilimiz daha olsaydı 2. adımda kazanamayan partiler bir alt satıra yazılacaktı ve 2. adımda kazanan partinin oyu 3’e bölünecekti. Bu işlemin sonucunda da en yüksek toplam oya sahip parti 3. milletvekilliğini kazanmış olacaktı.

Yukarıdaki hesaplamalarımıza göre A Partisi Ak Parti, B Partisi MHP, C Partisi CHP olsaydı 25. Dönem Milletvekillerimiz Osman Kahveci ve Durmuş Yalçın olacaktı.

Bu hesaplamalarla kafamı yormak istemiyorum diyorsanız merak etmeyin çünkü sizin için hazırladığımız Karabük 2015 Genel Seçimleri Özel Sayfamızın yazılımında partilerin oyları belli oldukça milletvekili sayıları 15 sn’de bir otomatik olarak yazılacak.

KARABÜK 2015 GENEL SEÇİMLERİ ÖZEL SAYFAMIZA GİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.