Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, yeni kayıtların tamamlanmasıyla şu an öğrenci sayısının 53 binin üzerine çıkarak yüzde 97 doluluk oranının diğer üniversitelere göre iyi bir rakam olduğunu söyledi.
Rektör Polat, Karabük Üniversitesi’nde ilk kez bu yıl akademik yıl açılış töreni gerçekleştirileceğini belirterek 20 Ekim’de yapılacak programa Bilim Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün katılacağını ifade ederek, “Mühendislik fakültelerine getirilen 240 bin barajıyla bazı bölümlerimizin boş kalacağını düşündük ancak korkulan olmadı. Biz Karabük Üniversitesi olarak diğer üniversitelere göre 13 bin öğrencisi olan Mühendislik Fakültesi’nde de iyi bir oran yakaladık. Yabancı öğrenci sayısının da 2 bini aştı. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda 5-6 bine ulaşacağını öngörüyoruz ama önceliğimiz sağlıklı büyüme ve bu doğrultuda hareket edeceğiz” dedi.
“Kampüse diş hastanesi kuruyoruz”
Rektör Prof. Dr. Refik Polat, yeni açılan bölümlere de değindiği açıklamasında Diş Hekimliği Fakültesi binası için çalışmaların başladığını ve gelecek yılda öğrenci almak için hazırlıkların yürütüldüğünü açıkladı.
Kampüs içerisinde yapılacak olan Diş Hekimliği Fakültesi’nde diş hastanesi de olacağını söyleyen Rektör Polat “Diş hastalıklarıyla ilgili bütün ameliyatların burada yapılmasını sağlayacağız. Ayrıca, 5000 Evler’de eski Kadın Doğum Hastanesi’nin yerine yapılacak olan binaya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu taşıyarak burada 2 bin öğrenci olacak. Bu yıl itibariyle eğitimlerine Karabük Üniversitesi’nde devam eden Tıp Fakültesi’nin 70 öğrencisi bulunuyor. Tıp Fakültesi’nde çok değerli akademisyenlerimiz var. Hocalarımızın bir kısmı Ankara’da görevli ancak biz bunları bırakmak istemiyoruz daha çok yararlanmalıyız. Hasta yoğunluğunun fazla olduğu Karabük’te bu hocalarımızı tutabilmeliyiz.” ifadesinde bulundu.
“Türkiye’de ikinci bir sanat üniversitesi Karabük’te neden olmasın?”
Mart ayı içerisinde ortaya attığı Safranbolu Sanat Üniversitesi fikriyle ilgili gündemdeki gelişmeleri de cevaplayan Polat, kendisinin çılgın proje olarak nitelediği Safranbolu Sanat Üniversitesi’nin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden sonra Türkiye’de ikinci bir sanat üniversitesi olarak Safranbolu’da kurulmasının önemine dikkat çekti.
Böyle bir üniversitenin şehrin veya ilçenin nüfusundan ziyade alanında ayrıcalıklı olmasıyla farklı bir noktada ele alınması gerektiğini kaydeden Polat, “ Böyle bir üniversitenin kurulması için zamana ihtiyaç duyulması gayet normal. Biz hemen yapılsın demiyoruz. Bu mümkün de değil. Diyoruz ki; gerekli olan fakülteleri ve bölümleri orada oluşturalım. Fiziki alt yapısı oluşmuş olsun.
Hali hazırda Mümarlık, Güzel Sanatlar ve Turizm Fakültesi, Meslek Yüksekokulu var, İletişim Fakültesi’ni de oraya kuruyoruz. Siyasiler bunun için girişim yaparken ellerinde sıfır masrafla kurulabilecek bir üniversite başvurusu olacak. Dolayısıyla milletvekillerimiz bunu sahiplenmeli ki şimdiden konuşulmaya başlansın. Böyle bir üniversitenin kurulması ülkemize ve Karabük’e fayda sağlayacak. Kurulduğunda bunun siyasilere olumlu bir şekilde geri dönüşü olacaktır” diye kaydetti.
“Havaalanı meselesi enerjimizi tüketiyor”
Üniversite bünyesinde kurulması planlanan havaalanı projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Refik Polat, havaalanı konusunun gündem olarak bile kendisinin ve çalışma arkadaşlarının enerjisini tükettiğini söyledi.Bu meselenin şehir için önemli ancak 53 bin nüfuslu bir üniversite için ikinci planda olduğunu aktaran Rektör Polat, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu bizim işimiz değil diye defalarca söyledim. Havaalanı bu şehre gerekli ama üniversitenin işi değil. Öğrenci sayımız 53 bini geçti. Bunlar için yapılacaklar dururken öğrenci ve hocası olmayan bir Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu için havaalanı önceliğim olamaz. Havaalanı bize Sivil Havacılık Yüksekokulu eğitim pisti için yaptırılmak isteniyor. Böyle bir piste pilotaj bölümü açmak için ihtiyacımız olabilir. Ancak, örneğin Konya’da Havacılık ve Uzay Bilimleri alanında öğretim elemanı bulunamadı. Önümüzdeki 10 yıllık süre boyunca böyle bir pilotaj bölümü açma durumu, öğretim elemanı alınmadığı sürece mümkün değil. Burada öğrencinin birçok hakkı dururken doğru bulmuyorum. Üniversitenin de havaalanı yapmak gibi bir yükümlülüğü yok. Bunlar belediyelerin veya siyasilerin girişimiyle bakanlığın onayı ile yapılacak işlerdir.”
“Stadyumda kazıklama çalışmalarına başlıyoruz”
25 bin kişilik Üniversite stadyumunun duvarlarında çatlamalar ve çökmeler olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, bu yıl 2017 bütçesi için güzel bir rakam aldıklarını ve ilk iş olarak stadyumda kazıklama çalışması yapılacağını kaydetti. Polat, “Çok güzel bir stadımız var. Ancak, yapılan dört yeni yurdun da yükü oraya binecek. Buna bir an evvel önlem almalıyız. Kalkınma Bakanlığı’nda başvurumuz imzaya çıkmış durumda. Stadyumun kaymaması için 30 milyon TL’lik kazıklama çalışması yapacağım. Ben bunu kurtarmak zorundayım.” dedi.