Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pilot il olarak seçilen Ordu’da ‘Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu’ projesinin başarıyla devam ettiğini söyledi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, pilot il olarak seçilen Ordu’da Altınordu Ziraat Odası tarafından sürdürülen ‘Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu’ projesine olan ilginin 5 ilçede sürekli arttığını söyledi.
Bayraktar, “Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu projesi için Ordu ilinin Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ulubey ilçelerinde 80, Akkuş ilçesinde 175 olmak üzere toplamda 255 üretici başvuru yaptı. Kredi, ruhsat ve kümes inşaatı olarak üretime başlama aşamaları devam ediyor. 30 tanesinin kümes yapım işlemi tamamlandı. 15 adedi işletmeye alındı” dedi.
“ÇAY VE FINDIK BAHÇELERİ YAŞLANDI”
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ana geçim kaynağının tarım, ana geçim ürünlerinin ise fındık ve çay olduğunu vurgulayan TZOB Başkanı Bayraktar, bu iki üründe tarımsal sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Bayraktar, “Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinin tarım alanlarının yüzde 70’i fındıklıklardan ve çay bahçelerinden oluşuyor. İşletme büyüklüğü, bitkisel ürün çeşitliliği ve ürün verimliliği bakımından dezavantajlı olan bölge, fındık, çay, kivi, arıcılık, alabalık yetiştiriciliği ve avcılık açısından şanslı konumda. Ancak özellikle sahil bandında 5 dekara kadar inen işletme büyüklüğü, arazilerin hisseli olması ve kadastro meselesi bulunması, fındık ve çay bahçelerinin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerden oluşması bölgenin önemli sorunları arasındadır” diye konuştu.