Bartın’ın tarihi çektirmeleri Bartınlı ahşap ustası Hasan Üstündağ sayesinde yeniden hayat buluyor.
Bartın’da 10 yıl önce 25 yıldır uğraştığı televizyon tamirciliğini bırakarak, hobi olarak sürdürdüğü ahşap sanatına yönelen 60 yaşındaki Hasan Üstündağ, Bartın’ın maket gemi yapımcılığında marka haline geldi. Ahşap sanatına başladığı günden bu yana 500’e yakın maket çektirme yapan Üstündağ, yaptığı maketlere yoğun ilgi olduğunu ve mesleğini devam ettirecek yeni nesiller aradığını söyledi. Gençlerin maket ustalığı gibi işlerden uzak durduklarını ve bu yüzden eğitecek insan bulmakta zorlandıklarını kaydeden Üstündağ, sanatının yaşatılmasını istiyor.
IHLAMUR AĞACI KULLANILIYOR
Maket ahşap işini yapmadan önce televizyon tamirciliği yaptığını söyleyen Bartınlı Hasan Üstündağ, “10 yıl içerisinde 500 eserim var. Bu maketleri ıhlamur ağacından yapıyoruz. Ihlamur ağacını alıyorum biçtiriyorum, kendim iki tarafını biçiyorum ve daha sonra yaptığım ahşap gemilerinin dışına sarma yapıyorum” dedi.
“YÜK TAŞIMAK İÇİN KULLANILIYORDU”
Yaptığı gemilerin Bartın tarihinde önemli yeri olduğunu da kaydeden Üstündağ, “Bartın çektirme gemilerinin tarihi çok geçmiş zamana dayanıyor. Tarihte bu gemiler yük taşımak için, yiyecek ve içecek taşımak için kullanılırdı. Bu gemiler Bartın’ın tarihi bir gemisi, Bartın, Amasra ve Kurucaşile’de üretiliyorlardı” diye konuştu.
“UNUTULMAYA YÜZ TUTTU”
Normal büyüklükteki bir geminin 22 günde bittiğini kaydeden Üstündağ şöyle devam etti: “Yaptığımız maketleri satıyoruz. İlgi de gayet güzel. Yalnız Bartın’da bu sanat artık unutulmaya yüz tuttu. Yeni neslin ilgisi yok. Bu gemileri yaptıracak, eğitecek kişi bulamıyorum. Bartın’da bu sanat bizimle ölüp gidecek.”