(Özel Haber) Yaptığı Maket Gemilerle Bartın’ın Tarihi Çektirme Gemilerine Hayat Veriyor « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

(Özel Haber) Yaptığı Maket Gemilerle Bartın’ın Tarihi Çektirme Gemilerine Hayat Veriyor

MAKET AHŞAP İŞİNİ YAPMADAN ÖNCE TELEVİZYON TAMİRCİLİĞİ YAPTIĞINI SÖYLEYEN BARTINLI HASAN ÜSTÜNDAĞ, “10 YIL İÇERİSİNDE 500 ESERİM VAR. BU MAKETLERİ IHLAMUR AĞACINDAN YAPIYORUZ. IHLAMUR AĞACINI ALIYORUM BİÇTİRİYORUM, KENDİM İKİ TARAFINI BİÇİYORUM VE DAHA SONRA YAPTIĞIM AHŞAP GEMİLERİNİN DIŞINA SARMA YAPIYORUM” DEDİ.

Bu haber 25 Mart 2015 - 10:50 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Bartın’ın tarihi çektirmeleri Bartınlı ahşap ustası Hasan Üstündağ sayesinde yeniden hayat buluyor.

Bartın’da 10 yıl önce 25 yıldır uğraştığı televizyon tamirciliğini bırakarak, hobi olarak sürdürdüğü ahşap sanatına yönelen 60 yaşındaki Hasan Üstündağ, Bartın’ın maket gemi yapımcılığında marka haline geldi. Ahşap sanatına başladığı günden bu yana 500’e yakın maket çektirme yapan Üstündağ, yaptığı maketlere yoğun ilgi olduğunu ve mesleğini devam ettirecek yeni nesiller aradığını söyledi. Gençlerin maket ustalığı gibi işlerden uzak durduklarını ve bu yüzden eğitecek insan bulmakta zorlandıklarını kaydeden Üstündağ, sanatının yaşatılmasını istiyor.

IHLAMUR AĞACI KULLANILIYOR

Maket ahşap işini yapmadan önce televizyon tamirciliği yaptığını söyleyen Bartınlı Hasan Üstündağ, “10 yıl içerisinde 500 eserim var. Bu maketleri ıhlamur ağacından yapıyoruz. Ihlamur ağacını alıyorum biçtiriyorum, kendim iki tarafını biçiyorum ve daha sonra yaptığım ahşap gemilerinin dışına sarma yapıyorum” dedi.

“YÜK TAŞIMAK İÇİN KULLANILIYORDU”

Yaptığı gemilerin Bartın tarihinde önemli yeri olduğunu da kaydeden Üstündağ, “Bartın çektirme gemilerinin tarihi çok geçmiş zamana dayanıyor. Tarihte bu gemiler yük taşımak için, yiyecek ve içecek taşımak için kullanılırdı. Bu gemiler Bartın’ın tarihi bir gemisi, Bartın, Amasra ve Kurucaşile’de üretiliyorlardı” diye konuştu.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTTU”

Normal büyüklükteki bir geminin 22 günde bittiğini kaydeden Üstündağ şöyle devam etti: “Yaptığımız maketleri satıyoruz. İlgi de gayet güzel. Yalnız Bartın’da bu sanat artık unutulmaya yüz tuttu. Yeni neslin ilgisi yok. Bu gemileri yaptıracak, eğitecek kişi bulamıyorum. Bartın’da bu sanat bizimle ölüp gidecek.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.