Uluslararası piyasada yüksek dolar, düşük Euro tüm ihracatçıları olduğu gibi Trabzon’da faaliyet gösteren ve dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiren Hekimoğlu Döküm firmasını da olumsuz etkiliyor.
Konuyla ilgili bilgiler veren Hekimoğlu Döküm Sanayi’nin İcra Kurulu Baskanı Celil Hekimoğlu, genelde Avrupa Birliği ülkelerine daha çok ihracat yaptıklarını hatırlattı. Hekimoğlu “Dolar ve Euro’daki oynaklık bizi çok olumsuz etkiledi. Yaklaşık 6 aydan beri sürekli doların çıkışı, Euro’nun ise inişi var. Ham maddeyi Rusya’dan dolar karşılığında ithal ediyoruz. Satışlarımız ise genelde Avrupa Birliği ülkelerine yani Euro bazında. Dolayısıyla otomatikman bu süreçte yaklaşık yüzde 15-20 parite kaybımız oldu. EURO’nın dengesizliği tamamen bizim aleyhimize. Durum böyle olunca biz de bir dizi tedbir aldık. Maliyetlerdeki bu olumsuzluğu yansıtmak için müşterilerimizle tek tek oturup konuşuyoruz. Onlarda genelde anlayış gösteriyor. Çünkü bizim elimizde olmayan sebepler. Euro ve dolardan kaybettiğimiz farkı müşterilerimizden fiyat farkı alarak kapatıyoruz. O yüzden 2-3 aylık boşluktan sonra şu an toparlamaya başladık” dedi.
MERCEDES’İN MAN’IN PARÇALARI TRABZON’DAN
Daha çok otomotiv parçaları ürettiklerini ifade eden Hekimoğlu, “Biz daha çok otomotiv sanayisi üzerine çalışıyoruz. Yüzde 90 civarında Avrupa’ya ihraç yapıyoruz. Bunlar arasında Mercedes, Man, Caterpillar gibi dünyaca ünlü markalara otomotiv parçaları gönderiyoruz. Ülke olarak dünyanın her tarafına Avusturalya’dan Brezilya’ya, İsveç’den Hindistan’a kadar dünyanın her tarafına otomotiv parçası gönderiyoruz. İlk ihracatımızı 1995 yılında Almanya’ya oldu, bu ülkeye polye sattık. Daha sonra ihrAcatımız hızla gelişti. Genellikle otomotiv, otobüs, kamyon parçaları üretiyoruz. Ağırlıklı işimiz polye ,aks, defransiyel parçaları” ifadelerini kullandı.
HİNDİSTAN’A BİLE İHRACAAT YAPTIK
Dünyada en zor ihrcaat yapılan ülkeSİnin Hindistan olduğunu ve bu ülkeye de ürün ihraç ettiklerini dile getiren Hekimoğlu, “Hindistan çok enteresan bir ülke. Bu ülkeye malzeme satmak zordur. Çünkü Hindistan’da maliyetler çok düşüktür, onlarla rekabet yapamazsınız. Bizim avantajımız orada Amerikan firması olan Caterpillar’in fabrikası var. Caterpillar kaliteli malzeme istediği için Hindistan’daki dökümleri kullanamıyor. Dolayısıyla oraya biz malzeme gönderiyoruz. Bunun yanı sıra Güney Afrika var. Buralara malzeme satmak enteresan şeyler” diye konuştu.
Hekimoğlu, Türkiye’de önceki yıllarda 500 büyük ihracatçı arasına girdiklerini ve yılda yaklaşık 50 milyon dolar ihracat yaptıklarını hatırlatarak yeni yatırımlarla bu rakamı artırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.