SAĞLIKTA BAŞIBOŞLUK! « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

SAĞLIKTA BAŞIBOŞLUK!

Bu haber 09 Eylül 2021 - 12:07 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Aylar öncesinden hem haber sütunlarından hem de bütün sosyal medya hesaplarında Karabük Eğitim ve Araştırma hastanesi başta olmak üzere İlçe Devlet Hastanelerinde sağlıktaki bu başı boşluluğun sonucu olan MHRS krizi maalesef hala devam ediyor…

Çözüm mü?

YOK..!

MHRS’den konuyu açmışken;

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki haftalar, aylar sonrasına verilen randevuların tek sebebi vardır.

10 tane sekretaryadan sonra kendilerine anca ulaşılabilen Hastanenin Başhekimi Dr. Nihat Yılmaz…

Özellikle Hastanede görev yapan doktorlar üzerinde hiçbir yaptırım gücü olmadığının yanında özellikle akademisyen olan doktorlara sözünü hiç geçiremediği personeller arasında en çok konuşulan konulardan biri…

Başhekimin diğer bir icraatı da, aynı bölümdeki bütün doktorlara izin vermesi..!

Ya mübarek, insan birini olsun hastanede bırakır…

Başka bir sıkıntı da idarede yöneticilerin birbirlerine yumruk yumruğa gelecek şekilde tartışmaları,

Bu işin içinde de bizzat Başhekimin kendisi var..!

İdari personelin hepsi birbirleri ile dargın…

En çok bahse konu olan durum ise hastanenin hijyen durumu…

Biraz kaba olacak ama Hastanenin hem içi hem de dışı adeta b..k götürüyor…

Ameliyat eldiveni olmadığı için cerrah ameliyat yapamıyor..!

Yahu hastanede ameliyat eldiveni olmaz mı?

Bu eldivenler bitinceye kadar senin sorumlu personelin hangi işle meşguldü?

Ortopedi bölümündeki sıkıntılar…

Koskoca eğitim araştırma hastanesinde Göğüs Cerrahının eksikliği…

Aylardır yapılmayan GÖZ ameliyatları…

Firmalara yapılacak ödemelerdeki büyük sıkıntı…

Yahu Sünnet için bile randevu yok…

Son günlerde yaşanan yatak sıkıntısı…

Acil’de hastaların uzun süre beklemeleri ve covid-19’da davetiye çıkarmaları…

Akademik personelin poliklinik yapmaması, hatta bazı Akademik personelin mesaiye gelmediği ve dahası hatsa bakmadığı…

Daha yazılacak bir sürü sıkıntı…

Peki hastane de bu kadar işler kötü giderken sağlığın başının durumu nedir?

İşin garibi sağlığın başı ile hastanenin başının da kavgalı olduğu konuşuluyor…

Diğer bir konu ise geçtiğimiz günlerde ülke gündemine de düşen aşı sorumlusu bir doktorun aşı karşıtı olması ve eşiyle birlikte covid-19 hastalığına yakalanması…

Bu doktorla ilgili başka bir iddia da aşı olmaya gelen vatandaşlara aşı olmaması konusunda telkinde bulunması, pek inanmıyorum ama şayet bu iddia doğruysa eyvah eyvah…

Ve bu Doktor Safranbolu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı…

Ne Müdürüne, ne Vali’sine ne de Bakanına inanmayan bu Doktor hala aşı sorumlusu…

Konu ile ilgili ne Sağlık İl Müdürü Ahmet Sarı’nın ne de Vali Fuat Gürel’in hiçbir açıklamada bulunmaması da ayrı bir soru işareti.

Peki ya siyaset;

Son günlerde AK Parti Milletvekilleri Niyazi Güneş ve Cumhur Ünal’ın hastanedeki konularla ilgili özellikle Başhekim Nihat Yılmaz’a karşı seslerini biraz daha yükselterek uyarıda bulundukları da konuşulanlar arasında yer alıyor.

Safranbolu Devlet Hastanesi bu durumdan pek farklı değil,

Dünyanın neresinde olursanız olun yoğun bakımda yatan hastanızı izleme gibi bir yenilik getiriyorsunuz ama MHRS konusunda durum pek farklı değil,

Safranbolu’da da MHRS’de büyük sıkıntı yaşanıyor…

Her şeyin başı sağlık diyoruz ama

Ya sağlığın başı…

Maalesef durum içler acısı,

Sağlığın ne başı belli ne de ….

Kalın Sağlıcakla…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

3 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Birisi9 Eylül 2021 / 12:22Yanıtla

Hastahaneden MHRS üzerinden randevu alamıyoruz! Uyarı geliyor anına giriyoruz yine randevu yok! Nasıl bir yol izleyeceğiz hastaneden vermiyorlar, 182’den alamıyoruz, MHRS’den alamıyoruz! Kim çözecek bu sorunu sayın yetkililer???

İbrahim aydın9 Eylül 2021 / 18:39Yanıtla

Tamam kabul bazı sıkıntılar olabilir doktor bulmakta olsun randevuların ileri tarihlere verilmesi olsun hepsi tartışılır eyvallah.Bu hastanenin hijyen konusuna gelince durrrrr yani STOPPP.Yaklaşık bir yıl önceki temizlik titizliği ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var.Sayın yazar hastaneyi b..K götürüyor demiş bak sen şu işe eğer kafayı klozete sokmuşsan tabi ki ortalığı b..K götürür. Velhasıl kelam temizlikte bir önceki yönetime göre çok fark var. Yazar seni anlıyorum muhalifsin fakat yanlış yalan dolan kelimelerle muhaliflik olmaz.Unutma ki burada yöneticilere taş atayım derken hastanenin temizliği için çaba sarf eden emekçilerin hakkına giriyorsun bunu bir vatandaş olarak biz görüyoruz senin üzerinde durduğun diğer konuları da biliyoruz bizde bu şehrin ferdiyiz.Kısmen katıldığım yerler var fakat temizlikte bir problem olmadığını bu şehrin vatandaşı olarak bizler biliyoruz yani sallarken bir dayanak olması şart.İşini layıkıyla yapan tüm emekçilere saygılar selamlar olsun….

Deliri Yorum11 Eylül 2021 / 01:44Yanıtla

Mhrs konusu Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Karabüktede Bakanlık sistemlerinden girilebilen, merkezi randevu sistemi. Haberde randevuların bu kadar geriye atılma sebebi olarak Başhekim Nihat Yılmaz gösterilmektedir.
Ancak hastaneden giden doktorların yerine yeterli atama yapılmaması, mevcut doktor sisteminin bu yükü kaldıramaması hiç hesaba katılmamaktadır. Peki atama konusunu kim çözüyor Karabük’te buna bakmak lazım. Doktorlar neden şehirden kaçıyor.
Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi afiliye bir şekilde çalışıyor. Nedir afiliye, üniversite kadrosunda olan hekimlerde burada görev alıyor. Dolayısı ile biz hocayız diye resmi akademik izinleri var, akademik çalışma yapıyoruz diye poliklinik yapmıyorlar. Hastanenin diğer ayağı Sağlık Bakanlığı, yani patron Sağlık Bakanlığı, ancak yönetici kiracı. Böyle bir ortamda Patron olan sağlık bakanlığı üniversite hocası olan doktorlara idari anlamda yaptırım uygulayamıyor. Peki kim uygulayabiliyor, elbette Üniversite rektörü.
Rektör kendi yapacağı soruşturma neticesinde bu hocaların hastane görevlendirmesini iptal edebilir. Demek ki tek sorumlu sadece Başhekim ya da İl Sağlık Müdürü değil rektörmüş.
İkinci bir konu ise Başhekimin aynı birimdeki doktorlara izin vermesi konusu. Bunu somut bir delile dayandırmak lazım. Zira istifalar ve tayinlerden sonra tüm branşlarda bir hekim açığı oluşmuş durumda. Hekim bir gün poliklinik yaparken bir gün ameliyatçı ya da heyetçi olabilir. Ya da nöbet izninde olabiliyor. Ya da aniden covit olup istem dışı karantinaya girebiliyor.
İdarecilerin birbiri ile fiziki temasa varana kadar eyleme girişmeleri enteresan, ancak bunun da bir yolu olmalı. Üst amir kim ise hepsinin ifadesine başvurup soruşturma açabilir. Ve dargın olmak, enteresan. Devlet yönetiminde dargınlık olmaz, olmamalı.
Bir laf vardır. Eğer herkes kendi evinin önünü temizlerse tüm mahalle temiz olur diye. Hastane de öyle. Evde tuvaletimizi nasıl kullanıyorsak burada da öyle kullanamaz mıyız? Evet, hastanenin temizliği hastanenin sorumluluğunda, ancak her insanın peşine de birisi takılamayacağına göre. Biraz da kendimiz dikkat etsek hijyene.
Hastanede ameliyat eldiveni, ya da diğer tıbbi cihaz olmaması elbette sorumlu personelin takip edeceği ve idareye aksettireceği bir konu. Ancak bu eksiklik bildirilmesine rağmen giderilmemiş ise sorumlu sizce kim.
Evet, tek göğüs cerrahı her gün hastanede yatıp kalkıyordu,365 gün 24 saat hastanede olmak ne denmek. Adam dayanamadı ve istifa ederek emekliliğini istedi. Bu adama soruldu mu, kardeş senin derdin ne ise çözelim dendi mi. Elindeki tek ve spesifik doktoru da böyle kaçırdın. Sonra burada doktor neden durmuyor diye soruyoruz.
Aylardır yapılmayan göz ameliyatlarının sorumlusu doktor mu, başhekim mi. Hastanelere covit nedeni ile ameliyatları azaltın diyen mi. Sadece acil ameliyat yapın denildi mi acaba.
Hastaneler son yıllarda çok para kazanamıyor, özellikle Pandemi döneminde gelirleri çok azaldı, ancak giderleri azalmadığı gibi arttı. Dolayısı ile ödemelerde sıkıntı olabilir.
Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi bölge hastanesi ve Karabük’teki tek hastane. Olması gereken ve ikinci basamak olarak adlandırılacak bir devlet hastanesi yok. Dolayısı ile bu hastaneye aslında gerçek anlamda hasta müracaat etmesi gerekirken sünnetinden tutunda siğil aldırmaya gelenler var.
Yatak sıkıntısından bahsediyorsunuz. Karabük’te Doğum hastanesi ile birlikte 3 tane hastane vardı. Ve bunların toplam yatak sayısı yaklaşık 600-650 civarı idi. Yeni bir hastane yapılmaya karar verildi, gerekli miydi evet gerekliydi. Ancak bu diğer hastaneleri yıkmadan yapılsa idi Karabük bugün yatak sıkıntısı çekmezdi. Bugün Eğitim Araştırma hastanesinin resmi yatak sayısı 300, ilave yataklar arttırıldı. Şehrin nüfusu, hastaneye başvuru sayısı arttı. Ancak yatak sayısı artmadı. Bu hastane yapılırken şehrin ileri gelenleri neden müdahil olmadı acaba. Bu hastanenin şehrin 30-40 yılına yetmesi gerekirken daha beşinci yılında patladı.
Akademik personelin çoğunluğunun hastaneye kendi çıkarları için görevlendirme istedikleri doğru. Hatta bu görevlendirme sayesinde hastaneye bir katma değer sağlamadan hastane döner sermayesinden para almaları da doğru. Bir baksınlar bakalım Üniversiteden geçici görev ile çalışanların kaç tanesine hastanenin ihtiyacı var.
İşin garibi sağlığın başı ile hastanenin başının da kavgalı olduğu konuşuluyor diyorsunuz zaman balık baştan kokmuş. Aslında sorunun kaynağını siz bulmuşsunuz.
Aslında sorunun kaynağı hastaneleri tek çatı altında birleştiriyoruz diye yola çıkarak yöneticileri sözleşmeli yapmak. Hastaneleri ticarethaneye çevirip kendi giderlerini kendin karşıla demek. Hastane dışından olanları hastaneye yönetici yapmak, yani liyakati görmemek.
Kimse kusura bakmasın,tek sorunlu olarak sadece Başhekimi göstermek o kişi ile kişisel bir sorun gibi algılanabilir,bu da kul hakkına girmek olur.