UFK’dan ‘Rekolte’ Teklifi « Karabük Haber Gazetesi

SON DAKİKA

UFK’dan ‘Rekolte’ Teklifi

ULUSAL FINDIK KONSEYİ, FINDIK SEKTÖRÜNDE HER KURUMUN KENDİNE GÖRE TAHMİNİ REKOLTE AÇIKLAMASI YAPTIĞINI, BUNUN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN TAHMİNİ REKOLTE YAPMA VE AÇIKLAMA YETKİSİNİN KENDİLERİNE VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ AÇIKLADI

Bu haber 11 Nisan 2015 - 12:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK), her yıl fındık sektöründe yaşanan rekolte kavgasına son verecek bir teklifte bulundu. UFK, tahmini rekolte çalışmalarının kendileri tarafından yürütülmesi ve varılan sonucun mutabakatla deklare edilmesini teklif etti.

UFK tarafından hazırlanan ‘2014 Raporu’nda fındık sektöründe en eski kavganın ‘tahmini rekolte’ üzerine olduğuna dikkat çekildi. Fındık sektöründeki kurum ve kuruluşların neredeyse tamamının kendi metotlarıyla rekolte tahmini yaptığı, bu durumda 4-5 ayrı tahmini rakam ortaya çıkabildiğine dikkat çekilen raporda, “Rekolte tahminleri fiyata etki edecek bir faktör olarak görülürken resmen spekülasyon aracı olarak kullanılmak istenmektedir. Bu karmaşa fındık ticareti yaptığımız ülkelerce de izlenmekte ve bizim için ciddi bir prestij kaybına sebep olmaktadır” denildi.

Fındık rekolte tespit çalışmalarının Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığında üniversiteler, araştırma enstitüleri, TMO, Fiskobirlik, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odası, ihracatçı birlikleri, ve ziraat odası temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Fındık Rekolte Tahmin Komisyonu tarafından yapıldığı ve açıklandığı vurgulanan raporda, ilginç bir teklif getirildi.

“REKOLTEYİ UFK YAPMALI”

Raporda şöyle denildi: “Rekoltenin resmi olarak tespit edilmesi ve açıklanması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkisindedir. UFK, fındık sektöründeki tüm kesimleri bir araya getirecek tek niteliksel örgüttür. Kurumsal kimliğini oturtmaya çalışan ve sektördeki yerini ve önemini ortaya koymaya gayret eden bu örgüt, rekolte tahminlerindeki bu çok sesliliğe son verebilecek tek yapıdır. Tahmini rekolte çalışmalarının UFK tarafından yürütülmesi ve mutabakatla deklare edilmesi hususunda UFK’ya kaynak sağlanması ve yetki tanımlanması fındık sektöründe uygulanmaya çalışılan politikalarla da denk düşecektir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.