Karabük Valisi Fuat Gürel, gazetecilerle bir araya geldiği basın toplantısında 2020 yılındaki çalışmaları değerlendirirken, Karabük’te covid-19 pandemisi ile ilgili de gecikmiş bir itirafta bulundu. Vali Gürel, İstanbul Hava limanından Karabük’e Cezayirli vatandaşların gelmesiyle vaka sayılarının artmaya başladığını söyledi.
Bilindiği gibi, Karabük’te ilk vakanın görüldüğü 17 Mart 2020 tarihinden 27 Mart 2020 tarihine kadar geçen sürede vaka sayıları kontrol altında tutulmuş, 27 Mart tarihi itibariyle vaka sayısı beş’in altına inmişti.
Aynı dönemde salgın dolayısı ile sınırların kapanması ve uçuşların iptal edilmesi neticesinde Cezayir, Tunus ve Ürdünlü binlerce kişi İstanbul Havaalanında mahsur kalmıştı. Hükümet, uçuşlar açılıncaya kadar buradaki vatandaşları değişik illerdeki KYK yurtlarına yerleştirme kararı almıştı. Bu karar gereği Karabük’e de Bin 700 civarında Cezayirli vatandaş gönderilmişti.
O dönemde Valilikten yapılan açıklamada “Havalimanında mahsur kalan Cezayir uyruklu şahıslar kısa bir süre ilimizde misafir edilecektir. Söz konusu kişiler, tamamen izole şekilde belirlenen yurda getirilerek hiçbir şekilde çıkışlarına müsaade edilmeyecek, gözlem süresi boyunca tüm sağlık kontrolleri burada gerçekleştirilecek olup gerekli izinler alınınca hemen ülkelerine gidişi sağlanacaktır.” ifadeleri kullanılmıştı.
Vali Fuat Gürel bugün yaptığı toplantıda, adeta o günlerde verilen tepkilere hak verircesine açıklama yaparak, Cezayirli vatandaşların Karabük’e gelmesinin ardında vaka sayılarında artışı olduğu söylemlerinde bulundu.
2.5 aylık bir zaman dilimin kentte 180 vaka görüldüğünü, aynı dönemde 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Gürel, “Bunların 40’ı havalimanında mahsur kalan Cezayirli vatandaşlarımızdan kaynaklandığını söyleyebilirim. Bu süreçte 12 kişi onlardan hastalandı. Geri kalan 28 kişi de bizim personelimiz ve onların ailelerinden kaynaklı vaka ortaya çıktı ama onlardan hayatını kaybeden olmadı.” dedi.
“İŞYERLERİNİN HEPSİNİ KAPATMAMAK GEREKİRDİ”
1 Haziran sonrası Kontrollü Sosyal Hayat dönemine geçildiğini kaydeden Gürel, “Bu dönem içerisinde bir kısım kurallar belirlendi. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde işletmeler, neredeyse tamamen kapatıldı. Belki o vakanın çıktığı ilk günlerdeki panik havası ile çok yoğun bir işyeri kapatma ile karşı karşıya kaldık. Aslında bunların hepsini kapatmamak da gerekirdi ama öyle bir karar alındı. Bizler de buna uyduk.” dedi.